REFLUX
2014. január 06. írta: Kevamaria

REFLUX

reflux2 tisztitva.jpgAz egyik leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a reflux, azaz a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor és nyombél-tartalom visszaáramlása.
A betegség kezdeti időszakában még nem szentel az ember jelentős figyelmet a tüneteknek, a gyomorégést csökkenti egy kis szódabikarbónával vagy valamilyen savlekötő gyógyszerrel. Később azonban a tünetek egyre fokozódnak, és azon kapja a személy magát, hogy már semmi sem csillapítja az égető és maró érzést a gyomrában, a mellkasában és a torkában.  
A mindennapos gyomorégésnek is éppen elég figyelemfelkeltő hatása van (kellene, hogy legyen), az alvásalatti savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszafolyását pedig végképp nem lehet nem észrevenni.  Savat hányni pedig leírhatatlan szenvedés.

Alapjáraton jó egészségnek örvendek nem szoktam beteg lenni, a refluxot azonban volt „szerencsém” megtapasztalni. Évekig tűrtem a gyomorégést, majd egy ideig a savas felböfögést. Sokszor olyan érzetem volt, hogy lángokban áll a gyomrom és a nyelőcsövem, s akár arra is képes lennék, hogy tüzet okádjak. A betegségnek akkor parancsoltam megálljt, amikor már szinte minden éjjel arra ébredtem, hogy a gyomorsav a torkomban van, és majdhogynem fuldoklok a sav iszonyatos ízétől. Úgy döntöttem, hogy végképp feltárom e betegség okait és magam szüntetem meg a tüneteket.
Hangsúlyozom, hogy semmiféle gyógyszert nem szedek (nem is szedtem) és különböző embert próbáló kivizsgálásokkal sem kínoztatom magam, sőt a „bizonyítékokat” (orvosi leleteket) sem gyűjtöm arról, hogy beteg lennék.
A refluxból való gyógyuláshoz csupán három dolgot kellett tennem: megérteni a betegség lelki okát, változtatni az étrendemen, valamint az étkezési szokásaimon. A többit a lelkemre és a biológiámra bíztam.
Jelenleg abszolút tünetmentes vagyok, jól érzem magam, megszűnt a gyomorégésem és tökéletesen átalszom az éjszakákat.
Ezzel az írással azoknak kívánok segíteni, akik hasonló problémával küszködnek és szeretnének végleg megszabadulni – gyógyszerek nélkül – e betegség kellemetlen és kínzó tüneteitől.

BETEGSÉG
Amikor valamilyen betegségről van szó, mindig fontosnak tartom előrebocsátani, hogy MINDEN BETEGSÉG A LELKI ÉLET ELFOJTÁSÁNAK A KÖVETKEZMÉNYE! Kivétel nincsen!
A betegség a léleknek egyfajta eszköze (szimbólum), amely felhívja a személyiség figyelmét arra, hogy az ember nem a kijelölt életfeladatának megvalósítására törekszik, hanem nagyon is eltér attól.
A betegség nem Isten verése és nem is büntetésként van ránk mérve, kialakulásának okai a gondolati és érzelmi életünkben találhatók. Egészségünk romlását mi magunk idézzük elő a helytelen gondolkodással és életmóddal. Minden betegséget a harmónia hiánya vált ki, ami azt jelenti, hogy diszharmónia keletkezik a forma és az élet (anyag és szellem) aspektusai között.
Minden szenvedés tudatlanságból ered, legyen az fizikai fájdalom, vagy érzelmi csalódás.
Mivel a mai akadémikus orvoslásnak nem a gyógyítás a célja, hanem a pénzszerzés és népirtás, így azt ajánlom minden élni akaró embernek, hogy vegye saját kezébe az egészségét, és higgyük el végre, hogy minden ember képes az öngyógyításra.
Gyógyíthatatlan betegség nem létezik, csupán gyógyíthatatlan beteg van!

allergia_lelki_okai.jpg

REFLUX, GYOMORÉGÉS, SAVAS FELBÖFÖGÉS LELKI OKAI
Mielőtt elkezdenénk magunkat gyógyítani, tudnunk kell, hogy nincs az a gyógymód, energetikai kezelés vagy „csodaszer”, ami végleges javulást hozna a betegséget kiváltó okok megértése nélkül. A gyógyteák és egyéb gyógy-készítmények, vitaminok, valamint bármilyen jellegű energetikai beavatkozások csak részleges, átmeneti javulást hoznak, ha a beteg nem érti meg lelkének szimbolikus üzenetét és nem változtat az élethez való hozzáállásán.
A gyógyszerek nem gyógyító készítmények, hanem mérgek és arra szolgálnak, hogy a meglévő tüneteket elnyomják, a bennük lévő számtalan méreganyag pedig még legalább – a már meglévő betegségen kívül – további 2-3 betegséget idéz elő az ember testében. A mai egészségügy és vele együtt a gyógyszeripar törekvése csupán a pénzre korlátozódik. Sem az orvosnak, sem pedig a gyógyszergyárnak nem érdeke a gyógyítás, hiszen az egészség „nem jó üzlet”...

A reflux megszüntetését kezdjük tehát a MEGÉRTÉSSEL! 
Mire hívja fel lelkünk a személyiség figyelmét a reflux tüneteivel?
Először is nézzük meg, hogy milyen szerveket érint ez a betegség!
Leginkább érintett a gyomor, máj, nyelőcső, torok, hasnyálmirigy, azonban ne feledjük, hogy a holisztikus gyógyítás szerint minden mindennel összefügg, így bármilyen betegségről is legyen szó, az hatással van az egész testünkre és minden szervünkre.

Az érintett testrészek analógiái:
reflux3.jpgGyomor:
Emésztő szerv, amely azt tükrözi, hogyan emésztjük meg, hogyan szívódnak fel és hogyan integrálódnak életünk eseményei. A gyomorproblémák arra mutatnak rá, hogy a beteg valamit nem tud megemészteni, ez pedig fizikai és szellemi szinten egyaránt izgatja a gyomorfalat, s ez által az emésztő nedvek elválasztása megnövekszik.
Az ember tudata (nem egyenlő az elmeállapottal) vezérli az emésztést (is), ami azt jelenti, hogy ha a tudat azt érzékeli, hogy megemésztetlen „anyag” van a testben, akkor utasítást ad az emésztésre, legyen szó akár fizikai vagy szellemi táplálékról.
Mi lehet a megemésztetlen „anyag”?
Régi sérelmek, csalódások, harag, düh, félelem, aggódás, bűntudat stb. melyeket nem tud az egyén elengedni és megbocsátani. Mindenki ismeri a „gyomorideg” fogalmát és érzését. A felsoroltak közül gyomrunkat leginkább a harag és az aggódás (idegesség) teszi tönkre.
Az emberek nagy része képtelen megélni a mindennapok apró örömeit, s mivel egy idő után a személy örömtelenné válik, így az efölötti bánatában folyamatosan emészti magát, s ebből egyenesen következik a sav túlzott termelődése.
A gyomor a táplálást is irányítja, ezért idetartozik a befogadás és az elfogadás is.
Befogadjuk, elfogadjuk, megemésztjük, feldolgozzuk a táplálékot és ez tart bennünket életben itt a Földön.
A gyomorproblémák tehát arra is utalnak, hogy az ember tele van félelemmel, aggályokkal és képtelen az új dolgok befogadására. Például a beteg fél attól, hogy nem elég jó ahhoz, hogy terveit megvalósítsa, vagy ha kudarcként él meg valamit, akkor vádolja és elítéli magát. Ez esetben a személy szeretne mindenkinek megfelelni.
Gyomorégés:
A reflux tipikus tünetei közé tartozik, mondhatni nincsen reflux gyomorégés nélkül.
Mint, ahogy a probléma neve is utal rá, valami égeti belülről az embert, ami dühöt vált ki. A kialakult élethelyzetét bosszantónak, igazságtalannak tartja a beteg és mindemellett még tehetetlennek is érzi magát.
Ilyenkor fel kell tenni magunknak a kérdést: Mi az, ami feldühít, éget és elemészt engem? Mi az, amit nem tudok megemészteni? Mire, vagy kire haragszom?
Az is lehet, hogy a beteg tudat alatt ragaszkodik ehhez a dühhöz, ugyanis fél önmagát szeretettel kifejezni, érvényre juttatni, ezért félelmei miatt nem tud lazítani és igényeinek, vágyainak, szándékainak hangot adni.
Az érzelmek elfojtása emeli a gyomornedvek savasságát. (A stressz, zaj, bosszúság, harag, düh… a gyomor sósavtermelését fokozza.)
Vegyük észre az összefüggéseket a valódi érzések és a gyomorégés között!
A gyomorégéssel kapcsolatosan idekívánkozik a tűz analógiája is.
Fizikai világunknak egyik őseleme a tűz. A tűz elem az Isteni Akarat kifejeződése, amely szüntelenül nyomást gyakorol minden életre. A tűz átalakít, újjáalakít, és ha szükséges megsemmisít.
A gyomorégés (tűz) felhívja a figyelmünket az önpusztító gondolkodásunkra, érzelmeinkre és életmódunkra.
Savas böfögés:
Talán ez a reflux legborzalmasabb tünete!
Ekkor az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom visszaöklendezése miatt, csípős, savas íz érezhető egészen a szájüreg hátsó részéig, köhögésre ingerel, nyelési problémákat okoz a torokban és marja, égeti a nyelőcsövet. Aki megélte már a gyomorsavhányást, az tudja, hogy nem akármilyen kínokkal jár.
A sav az ember „savanyúvá válására” hívja fel a figyelmet, valamint a lenyelt étellel (vagy elvekkel) szemben tanúsított, palástolt ellenállás kifejeződése. A lenyelt, de meg nem emésztett érzések felszínre törnek így akar a feltörő „savanyúság” kifejezésre jutni. Ami pedig a felszínre kívánkozik (sav), az az elkendőzött agresszió (a felhalmozott megemésztetlen harag és egyéb negatív érzelmek).
A gyomorsav a sósavnál is erősebb hatású és nagyon hamar képes elemészteni (szétmarni) a testet.
A böfögés elsődleges analógiája az, hogy a beteg kiengedi magából a „nyomást”, vagyis a harag kifejeződése, hiszen „fel/kiböfögi” azt, ami a lelkét nyomja, ugyanakkor nem képes megfelelően kifejezni magát.
A böfögés jelentheti továbbá azt is, hogy az egyén elriasztja a többi embert a környezetéből és így próbál meg helyet csinálni magának a világban.
Hasnyálmirigy:
Az embernek alapvetően kétfajta „ételt” kell megemésztenie: a jókat – édességeket, szeretetet, valamint a rosszakat – keserűeket.
Vannak olyan élethelyzeteink, melyekhez rengeteg szeretet, megértés és együttérzés szükséges. Ezt tükrözi a hasnyálmirigy. E szervünk a szeretethez, az örömhöz való viszonyunkat alakítja ki. Segít azon táplálékainkat feldolgozni, melyek a szeretettel és a jó érzésekkel kapcsolatosak. A hasnyálmirigy termeli belső erőink azon részét, mely az élet frissességét, édességét testesíti meg.
A hasnyálmirigy a szeretet kifejezését és integrálását, valamint az ezzel ellentétes érzelmekkel (pl. harag, düh) való szembenézés képességét jelzi.
Máj:
Lényegében anyagcsereszerv. A mérgező anyagokat eltávolítja a keringésből, tehát méregtelenít is. A májat nevezhetjük a „nagy” raktározónak, kiválasztónak és átalakítónak. 
A máj állapota szorosan összefügg a tudattal, mert pontosan „lemásolják egymás” viselkedését. (Ha a tudat nem akar emlékezni, a máj nem tud megkülönböztetni, vagyis méregteleníteni. Ha a máj nem különböztet meg, nem raktároz el, akkor a tudat sem lesz képes betölteni feladatát.) Megbetegedései az indulatokból és az emberben felgyülemlett fizikai és szellemi mérgekből (ételek, italok, káros szenvedélyek, harag, gyűlölet, féltékenység stb.) adódnak.
Bár a reflux nem májbetegséget jelent, de úgy gondolom, hogy e méregtelenítő szervünk megérdemel még néhány gondolatot.
A májproblémákat a felgyülemlett frusztráció, a gyűlölködés, a féltékenység és az agresszivitás idézi elő. A májbeteg ember hajlamos másokat nagyon könnyen kritizálni, elítélni. Állandóan sajnálja magát, mindig elégedetlen és folyamatosan valaki vagy valami ellen harcol. Nehezen fogad el másokat olyannak, amilyenek. Gyakran nincs a betegnek életöröme, mivel másokat irigyel, ami felzaklatja és szomorúsággal tölti el. Az egyén nem érti meg, hogy amit másoknak a szemére hány az csak a saját maga tükröződése.
Nyelőcső:
Feladata a táplálékszállítás. A nyelőcsövön haladnak keresztül az ételek, mielőtt azok megemésztődnének a gyomorban. Sokáig „büntetlenül” nyelhetünk le dolgokat… Lenyeljük a feszélyező, idegesítő fizikai és szellemi táplálékainkat úgy, hogy közben ellenérzéseinkről nem veszünk tudomást. Majd egy idő után, hogy csodálkozunk, amikor fáj vagy ég a gyomrunk!
Amikor a táplálék a gyomorsavval összekeveredve visszajut a nyelőcsőbe, akkor maró, savanyú érzés tör fel, és lángra lobbant egy „égető konfliktust”, s olyan érzete van az embernek, hogy szó szerint torkig van (mind fizikailag, mind szellemileg).
Torok:
A torok lehetővé teszi az önkifejezést és a környezetünkkel való kommunikációt.
Mit nem mondunk ki?

Bizonyára sokan hallottak már a hét fő csakráról! Most néhány szó azokról az energiaközpontokról, amelyekhez kapcsolódnak a fent említett szervek.
A gyomor és a máj a napfonat csakra szervei közé tartozik.
A napfonat vagy manipura energiaközpont az az eszköz, amelyen keresztül az emocionális energia áramlik. Ez a kívánság/vágy központja. A gyomorproblémák és a májból kiinduló rosszullétek kiváltó oka innen ered. Tömör fizikai képlete a hasnyálmirigy, másodlagosan pedig a gyomor.        
A torok és nyelőcső pedig a visuddha, azaz a torok csakrához tartozik. 
Ez az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció, és a teremtés központja.

A fentiekből az a következtetés vonható le, hogy a reflux betegség kialakulásának egyik legfőbb oka az, hogy a sok év alatt lenyelt negatív minőségű gondolatokat és érzelmeket (főleg a haragot) nem tudjuk megemészteni, ezek összegyűlnek és marják, égetik a gyomrunkat, majd kikívánkoznak belőlünk.
A refluxos beteg gyakran vélt vagy valódi sérelmek felett töpreng, és azokat ápolja, valamint az általa bűnnek vélt dolgokat nehezen tudja megbocsátani. Az egyénnél a legnagyobb szenvedést a szoros emberi kapcsolatok rendezetlensége, a megtört bizalom és hűség, a téves megítélés, a ridegség, az elszigeteltség-kirekesztettség, az elhanyagoltság és a mellőzöttség okozza.

A GYÓGYULÁS ÚTJA
reflux5.jpgMinden betegségből van kiút, mely felismeréssel, megértéssel és változtatással (cselekvéssel) van kikövezve.
Erről nagyon könnyű beszélni, ám annál nehezebb megvalósítani – főleg egy masszív személyiségtudató embernek. Amikor az elfojtott érzelmek – amelyek testi és érzelmi szenvedésként nyilvánulnak meg – felismerésre és megértésre kerülnek, akkor ez által megszüntethetjük a betegség okát is. Közvetlenül ezután pedig bekövetkezik a gyógyulás.
Ez a könnyűnek látszó cél (gyógyulás, egészség) és a hozzá vezető út gyakran elég nehéznek látszik, mert a változástól való félelemnek és a saját tükrünkben látott kellemetlen képnek köszönhetően újra és újra saját magunk ellenállásába ütközünk.
A gyógyulást többnyire az a mélységes félelem akadályozza meg, hogy szembe találhatjuk magunkat a valódi ÉNünkkel, azaz az Isteni Énünkkel, ami nem azonos a személyiséggel.
Személyiségünk többnyire egy kemény páncélhoz hasonlítható, amely harag és szomorúság formájában tartja vissza a felgyülemlett érzéseket.
Elsőként a gondolkodásunkon és a világhoz való hozzáállásunkon, majd az étrendünkön, étkezési szokásainkon kell változtatni!

Figyeljük meg a szót! ÉTREND = ÉTKEZÉSI REND
reflux4kicsi.jpg
Nemcsak a gondolataink és az érzelmeink háza táján kell rendet tennünk, hanem az étkezésünk területén is. Például nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit eszünk!
A napi háromszori étkezés nagyon fontos, de refluxos beteg esetében inkább többször, de kevesebb étel fogyasztása ajánlott.

Elsősorban a lúgosító élelmiszerek javasoltak és még azok a táplálékok, melyek nem terhelik meg nagyon a gyomrunkat.
A kávé, fekete tea, cigaretta, alkohol, szénsavas üdítők, édességek, tej és zsíros sajtok, citrusfélék, állati eredetű zsír, cukor, fehér liszt, hagyma, disznóhús stb. a legnagyobb ellensége a refluxos beteg gyomrának.
Nem vagyunk egyformák, ezért az ízlésünk és az ételekre való reakcióink sem azonosak.
Saját megtapasztalásaim alapján jöttem rá, hogy mi az, ami jó a gyomromnak és mi az, ami nem.
Nekem nagyon jót tett a fehér akácvirág és az orbáncfű tea, valamint az, hogy 18 óra után már semmit nem eszek. Mindemellett kerülöm a zsíros és túl fűszeres ételeket.
Az étkezéssel kapcsolatosan fontos még a MÉRTÉKLETESSÉG, ugyanis nem azért élünk, hogy (egyfolytában és unalmunkban is) együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk!
Aki pedig szeretné gyorsítani gyógyulásának folyamatát úgy, hogy közben megéli a „csodát”, annak melegen ajánlom Hamer Doktor archaikus varázsdallamát, a Mein Studentenmädchen-t.

Aranykori jó egészséget kívánok mindenkinek!

fejfajas_lelki_okai.jpg

letiltasrol_tajekoztatas.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logoszvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr375739647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2014.01.07. 12:01:19

Nagyon hasznos tartalmú ez a blog! Érdemes alaposan át tanulmányozni !

kela-bá 2014.09.18. 08:49:58

Ezt érdemes többször is elolvasni és elgondolkodni az írás tartalmán !

mogyorka 2014.12.29. 09:40:14

Üdvözöllek!!
Nagyon hasznos volt a cikk!!
Összeszedett és egyértelmű.
Én is hiszem hogy a betegségeknél az egész embert kell kezelni a lelki oldalával együtt.
Számomra mindig kérdés a "hogyan"? Merre induljunk el lelkünk tisztítása érdekében?
Több internetes portál megfogalmazza, sőt konkrétan le is írja egyes betegségek lelki hátterét, de a továbbiakra nincs útmutatás.

"Elsőként a gondolkodásunkon és a világhoz való hozzáállásunkon, majd az étrendünkön, étkezési szokásainkon kell változtatni!"
Biztosan nem csak én vagyok így ezzel...hogyan tegyük mindezt??
Ismeretlenül is üdvözöllek és gratulálok az oldaladhoz:
Melinda

Kevamaria · http://www.logoszvilag.hu 2014.12.29. 10:14:08

@mogyorka: Kedves Melinda!
Köszönöm szépen az elismerő szavaidat!
Igazad van! Könnyű mondani, hogy min kell változtatni!
A gondolkodásunkon (majd a többin is) csak akkor tudunk változtatni, ha már magunktól rájövünk arra, hogy "ez így nem jó és nem mehet a régiek szerint tovább". Ekkor jönnek a kérdések, hogy "Mi az oka? Miért történik ez velem? Mit nem csinálok vagy gondolok jól? stb.
Amikor látjuk, hogy valami nem működik, vagy nem úgy működik az életünkben, ahogy szeretnénk és elkezdjük őszintén kutatni az okát, akkor hamarosan meg is találjuk a válaszokat. Mondjuk ehhez nagyon fontos, hogy őszintén akarjuk gyakorolni az önismeretet, mert ha hazudunk magunknak, akkor nem jutunk messze a gyógyulás/változás útján.

Ami az étrend változtatást illeti ne gondolj nagy dolgokra. Mindent lehet enni, csak tudni kell a mértéket. A test előbb-utóbb jelzi, hogy mi az ami abszolút nem kell neki, és mi az, amire szüksége van.
Én pl. bevezettem a reggelizést (ami régen nem volt szokásom), és a gyógyteázást.
Az étrendemből kiiktattam a 18 óra utáni étkezést és a nassolást, a szénsavas és gyümölcslének nevezett üdítőket, a főzéshez pedig leginkább a kókuszzsírt használom. Káros szenvedélyem nincsen, erről könnyű volt leszokni. :)

Szeretettel üdvözöllek: Éva

Erika Sardi 2016.01.20. 10:25:56

Udvozollek lenne egy kerdesem en is a lelki utjat szeretnem megerteni a betegsegeknek refluxom van es ot evente elkap egy rosszullet a szivem elkezd kalapalni kozbe erzem h beszorult a levego es bofogok az orvosok nemertik de tudom hogy lelki okai vannak probalom beallitani az etrendemet azt kerdeznem hogy a szivnek mi koze lehet ehhez? Elore is koszonom.

Kevamaria · http://www.logoszvilag.hu 2016.01.20. 10:47:15

@Erika Sardi: Kedves Erika!
Szerintem ez valami pánik-tünet lehet. Ezt úgy nevezi a Germán Gyógytudomány, hogy "sin", ami valószínűleg kapcsolatban van a refluxal. (Síneknek nevezzük az érzelmi konfliktus elszenvedésének pillanatában érzékelt kísérő jelenségek vagy a konfliktust kísérő aspektusok rögzítését (pl. színek, hangok, illatok, képek stb.) A sínek emlékeztetik az embert a megélt érzelmi konfliktusra.)
Az a kérdés, hogy milyen érzelmi konfliktus okozta nálad ezt a tünetet? A reflux főleg a szellemi és érzelmi táplálékok(harag, düh, gyűlölet, félelem, aggódás, bűntudat stb.) megemésztetlenségének következménye. És mivel ezek érzelmek, nos hát többek közt ez a köze hozzá a szívnek. (Szerintem valamitől nagyon félsz...)
Remélem tudtam segíteni! Ha további kérdésid vannak, akkor kérlek írj e-mailt az evamaria@logoszvilag.hu címre.
Legyen szép napod!
süti beállítások módosítása